×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van spouwmuurisolatie

Een spouw isoleren in een bestaande woning is dus niet zo moeilijk, al moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn. Ben je toch niet zo zeker van je stuk? Via onze offertepagina brengen wij je in contact met isolatiespecialisten in je buurt. Zij sturen jou gratis en vrijblijvende offertes op, zodat je zelf de prijzen kan vergelijken en kiezen met wie je in zee gaat.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoe spouwmuurisolatie plaatsen in een bestaande woning

In vele woningen die in de 20ste eeuw werden gebouwd, is een nog lege spouw aanwezig. Het vullen van deze spouw met isolatiemateriaal is een uitstekende manier om je muren te isoleren, en op die manier energie te besparen.

Maar het aanbrengen van isolatiemateriaal in een bestaande spouwmuur kan natuurlijk niet met traditionele isolatieplaten, althans niet zonder de muur open te breken. Voor het isoleren van een spouwmuur in een bestaande woning heb je dus een ander type isolatiemateriaal nodig.

In dit artikel gaan we dieper in op het isoleren van een spouwmuur in een bestaande woning. Welke isolatiematerialen gebruik je? En hoe ga je precies te werk?

spouwmuurisolatie

In dit artikel:

Is er een spouwmuur aanwezig?

Een spouwmuur isoleren klinkt natuurlijk heel interessant, maar eerst moet je jezelf ervan vergewissen of er wel degelijk een spouw aanwezig is in de muur. Dat is natuurlijk niet met het blote oog te zien.

Er zijn gelukkig enkele trucjes die je kunnen helpen bij het bepalen of er al dan niet een spouw aanwezig is in de muur.

Controleer de breedte van de muur

Door de breedte van de muur te controleren, krijg je al een eerste indicatie van de al dan niet aanwezigheid van een spouw in de muur. Hoe breder de muur, hoe groter de kans op een spouw. Als de muur dikker is dan 25cm, dan is de kans heel groot dat er effectief een spouw aanwezig is in de muur.

De breedte van de muur kan je makkelijk nagaan bij de deuropening.

Opbouw van de gevel

De manier waarop een gevel is opgebouwd, kan je ook een indicatie geven. Bij steense muren, waarbij de bakstenen dwars zijn gemetseld, is de kans vrij klein dat er een spouw aanwezig is.

De kans mag dan al klein zijn, ze is niet onbestaande. Soms kan het immers zijn dat er aan de binnenkant van de steense muur een halfsteense muur is aangebouwd, waarbij toch een spouw is gelaten tussen de twee muren.

Aanwezigheid van verluchtingsroosters

Ook de aanwezigheid van verluchtingsroosters is vaak een indicatie voor de aanwezigheid van een spouw in de muur.

spouwmuurisolatie


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Kan ik de spouwmuur isoleren?

Vooraleer je overgaat tot het isoleren van de spouwmuur, moet je jezelf eerst afvragen of je de spouwmuur wel kan isoleren. Een spouw moet immers aan een aantal voorwaarden voldoen om geïsoleerd te kunnen worden.

Vuiligheid of afval

De aanwezigheid van vuiligheid of afval in de spouw is een storende factor voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Soms kan het zijn dat bouwafval is achtergebleven in de spouw bij het bouwen van de woning. Dit bouwafval kan voor koudebruggen zorgen in de isolatielaag, wat natuurlijk de performantie van de isolatielaag niet ten goede komt.

De aanwezigheid van bouwafval of vuiligheid hoeft natuurlijk geen onoverkomelijke hinderpaal te zijn. Door de spouw te reinigen en alle afval te verwijderen, kan de spouwmuurisolatie toch ingeblazen worden.

Breedte van de spouw

De spouw moet voldoende breed zijn. Indien de spouw zeer smal is, dan kan de isolatielaag natuurlijk niet dik genoeg zijn om een impact te hebben op het energieverbruik. De impact van de isolatielaag is in dat geval te klein om de investering rendabel te maken.

Net om die reden worden ook pas premies uitgekeerd wanneer de spouw breder is dan 5cm.

Staat van de gevel

Isolatie is niet altijd even vochtbestendig. Net daarom moet je vermijden dat de isolatielaag wordt aangetast door neerslag van buitenaf. Indien de gevel in goede staat is, dan houdt deze de regen uiteraard tegen.

Maar dat ligt anders bij een beschadigde gevel. Heb je een gepleisterde gevel, dan kan regen via scheuren tot bij de isolatielaag geraken. Bij gemetselde gevels zijn de voegen kritieke plekken.

Controleer dus zeker de staat van de gevel, vooraleer je de spouwmuurisolatie aanbrengt.

Welke isolatiematerialen kan ik gebruiken?

Voor het isoleren van bestaande spouwmuren zijn niet alle isolatiematerialen even geschikt. Zo is het uiteraard niet mogelijk om bestaande spouwmuren te isoleren met stijve isolatieplaten, zonder hiervoor breekwerken te moeten uitvoeren.

Voor het isoleren van bestaande spouwmuren wordt daarom gewerkt met een speciaal type isolatiematerialen. Het gaat dan om isolatie uit vlokken, parels of schuim.

Inblaaswol

Glaswol of rotswol in de vorm van vlokken is een veel gebruikt isolatiemateriaal om bestaande spouwmuren te isoleren. Het heeft dezelfde goede eigenschappen als glaswol en rotswol, met dat verschil dat de vlokken de kleinste gaten en kieren in de spouw kunnen opvullen.

Vaak wordt gekozen voor inblaaswol omdat het een gebruiksvriendelijk materiaal is om mee te werken. Bovendien is het ook milieuvriendelijk, zeker in vergelijking met de alternatieven. Inblaaswol is ook het goedkoopste isolatiemateriaal.

spouwmuurisolatie

EPS-parels

EPS is een kunststof isolatiemateriaal, en staat voluit voor geëxpandeerd polystyreen. EPS staat ook wel bekend als isomo of piepschuim. Naast EPS isolatieplaten kan je EPS ook verkrijgen onder de vorm van parels of korrels. In die hoedanigheid wordt EPS een interessant isolatiemateriaal voor het isoleren van bestaande spouwmuren.

De korrels kunnen via kleine openingen in de spouw worden geblazen. Eénmaal in de spouw, klitten de korrels samen, en vullen ze de kleinste gaten en kieren, tot de spouw helemaal gevuld is.

In vergelijking met inblaaswol is EPS iets duurder, maar het heeft ook een lagere lambda-waarde, wat wil zeggen dat het beter thermisch isoleert.

PUR schuim

Een laatste veel gebruikt isolatiemateriaal voor het isoleren van bestaande spouwmuren, is PUR schuim. Ook PUR is een kunststof isolatiemateriaal, en is verkrijgbaar in plaatvorm of in schuimvorm. Dat laatste wordt dus vaak gebruikt voor het isoleren van bestaande spouwmuren, maar bijvoorbeeld ook voor het isoleren van vloeren.

Net zoals inblaaswol en EPS parels kan ook PUR schuim via kleine openingen in de spouw geblazen worden. Binnen in de spouw zet het uit en verhardt het. Ook PUR schuim is goed in staat om de kleinste hoeken en gaten te vullen met isolatie.

Het grootste voordeel van PUR schuim tegenover de andere isolatiematerialen, is het hoge thermisch isolerende vermogen. In vergelijking met inblaaswol en EPS parels heeft PUR schuim veruit de laagste lambda waarde. Nadeel is dan weer dat PUR iets duurder is.

Hoe ga je te werk?

Welk isolatiemateriaal je ook gebruikt, de werkwijze blijft grotendeels dezelfde. Vooraleer je begint het het inspuiten van de isolatie, moet je dus eerst nog controleren of de spouw wel voldoet aan alle voorwaarden. Zorg ervoor dat de spouw leeg en proper is. Dit kan je bijvoorbeeld checken met een endoscoop.

Is de spouw leeg en proper, en de gevel in goede staat, dan kan je beginnen met het aanbrengen van de spouwmuurisolatie. Beginnen doe je door gaatjes op regelmatige afstanden in de voegen van de muur te boren. Door de gaatjes op gelijke afstanden van elkaar te boren, verdeel je de isolatie gelijkwaardig in de muur, en is de isolatielaag heel regelmatig verspreid.

Boor de gaatjes dus in de vorm van een rasterpatroon, en zorg er op die manier voor dat de hele spouw goed gevuld is met isolatiemateriaal.

spouwmuurisolatie

Nadat de spouw gevuld is, kunnen de gaatjes makkelijk terug gedicht worden met mortel. De hele operatie neemt ongeveer een dag in beslag, afhankelijk van de grootte van de muur. Na het vullen van de spouwmuur, is normaal gezien niets meer te merken van de werkzaamheden.

GRATIS OFFERTES voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie

Een spouw isoleren in een bestaande woning is dus niet zo moeilijk, al moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn. Ben je toch niet zo zeker van je stuk? Via onze offertepagina brengen wij je in contact met isolatiespecialisten in je buurt. Zij sturen jou gratis en vrijblijvende offertes op, zodat je zelf de prijzen kan vergelijken en kiezen met wie je in zee gaat.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes