Gratis offertes voor het plaatsen van muurisolatie
Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van muurisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.
Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.
Muurisolatieplaten: overzicht van materialen en hun isolatiewaarde
Je muur isoleren kan je doen op verschillende manieren. Voor het isoleren van bestaande spouwmuren gebruikt men vaak PUR-schuim, inblaaswol uit glaswol, of EPS parels. Voor het isoleren van binnenmuren, buitenmuren of nieuw te bouwen spouwmuren zal men vaker kiezen voor isolatieplaten.
Muurisolatieplaten kunnen bestaan uit verschillende isolatiematerialen. Zo zijn isolatieplaten uit kunststof zeer geschikt voor het isoleren van buitenmuren en spouwmuren. Muurisolatieplaten op basis van minerale wollen zijn dan weer zeer sterk akoestisch isolerend, en worden daarom vaak gebruikt voor binnentoepassingen, bijvoorbeeld voor het isoleren van gemene muren of scheidingswanden.
Hieronder vind je nog eens het verschil tussen beide type isolatieplaten in een handig overzicht.
Vaak heb je geen andere keuze dan te kiezen voor isolatieplaten om je muur te isoleren. Maar soms heb je de keuze. Kies je dan eerder voor isolatieplaten, of toch eerder voor inblaaswol of PUR-schuim? In deze paragraaf overlopen we alle voordelen en nadelen van muurisolatieplaten.
+ Isolatieplaten hebben natuurlijk een sterk en stevig karakter. Ze kunnen daarom makkelijk naast elkaar geplaatst worden, en samen vormen ze zo een ononderbroken isolatieschild.
+ Hun sterke en stevige karakter zorgt er ook voor dat ze makkelijk tegen de muur bevestigd kunnen worden. Isolatieplaten kunnen zowel op mechanische wijze als via verkleving aan de muur bevestigd worden. Hoe jouw isolatieplaat juist bevestigd moet worden, staat ongetwijfeld te lezen in de technische fiche van de isolatieplaat. Neem deze zeker goed door vooraleer je overgaat tot het aanbrengen van de isolatieplaten.
+ Zoals hierboven al aangehaald, zijn isolatieplaten te verkrijgen in verschillende isolatiematerialen. Bovendien heb je ook nog eens de keuze uit verschillende diktes. Je kan de isolatieplaat dus uitkiezen op maat van jouw project.
+ Isolatieplaten zijn dus makkelijk te vinden in verschillende maten en afmetingen. Maar heb je toch een speciaal formaat nodig? Weet dan dat je de meeste isolatieplaten makkelijk kan versnijden. Dat laatste stukje muur kan je dus ook perfect isoleren, door een stukje van je isolatieplaat af te snijden.
+ Isolatieplaten zijn ook makkelijk te combineren met elkaar. Zo kunnen kunststof isolatieplaten makkelijk worden gecombineerd met isolatieplaten uit minerale wollen. Dat is interessant voor mensen die een hoge thermische isolatie willen combineren met een goede akoestische isolatie.
Het voornaamste nadeel van isolatieplaten is dat ze moeilijk overweg kunnen met oneffen oppervlakten. Heb je dus een oneffen muur, dan zal je deze eerst moeten effen makken. Plaats je een muurisolatieplaat op een oneffen oppervlak, dan zal de isolatieplaat zich niet goed kunnen hechten tegen de muur, en ontstaan er gaten in de isolatielaag.
Een tweede groot nadeel van muurisolatieplaten is dat je ze moeilijk kan gebruiken voor het na-isoleren van spouwmuren, zonder grote breekwerken uit te voeren. Wil je spouwmuren na-isoleren, dan kies je best voor een andere oplossing, zoals inblaaswol, EPS-parels of PUR-schuim.
Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming
Nooit meer kou lijden in je woning?
Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!
Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?
Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio
Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen
Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!
Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.
✔Vergelijk tot 4 offertes ✔100% Gratis ✔Geen aankoopverplichting ✔Bespaar tot honderden euro's
Merken van muurisolatieplaten
Muurisolatieplaten zijn zeer populair, en zijn dus ook makkelijk te vinden op de markt. Alle grote isolatiemerken brengen isolatieplaten voor het isoleren van muren op de markt. Om het overzicht te behouden, hebben we hier alle isolatiemerken opgelijst, en alle isolatieplaten die ze aanbieden in een tabel gegoten. Bij elke isolatieplaat staat ook vermeld voor welke toepassing ze kan gebruikt worden. (Klik op de naam van de producent voor gedetailleerde informatie over het assortiment van dit merk.)
In het assortiment van Recticel vinden we meerdere isolatieplaten die specifiek gericht zijn op het isoleren van muren. De Eurowall serie is een verzameling vochtbestendige muurisolatieplaten vervaardigd uit hoogwaardige PIR. Met lambda-waardes die zo laag gaan als 0,019 W/mK bij de Eurowall® Xentro® halen ze bijzonder goede thermische prestaties. De Eurowall isolatieplaten zijn specifiek gericht op het isoleren van spouwmuren. Daarnaast vinden we ook nog de Powerwall® isolatieplaat terug, voor het isoleren van buitenmuren en geventileerde gevels. Tot slot is de Eurothane® G een veelzijde isolatieplaat voor binnentoepassingen. Deze plaat kan gebruikt worden voor het isoleren van muren langs de binnenkant. Laten we al deze platen eens van naderbij bekijken!
Met de UTHERM WALL isolatieplaten heeft Unilin een serie isolatieplaten in het assortiment die specifiek gericht zijn op het isoleren van muren. De drie isolatieplaten binnen het UTHERM WALL assortiment kunnen alledrie worden ingezet als spouwmuurisolatie. Alle UTHERM WALL isolatieplaten zijn vervaardigd uit hoogwaardige PIR isolatie, en hebben een lambda waarde van 0,022 W/mK. Laten we eens kijken naar de muurisolatieplaten van Unilin!
Xtratherm heeft twee isolatieplaten in het assortiment die kunnen ingezet worden voor het isoleren van muren. Beide isolatieplaten zijn vervaardigd uit hoogwaardige PIR (polyisocyanuraat), en halen uitstekende lambda-waardes van 0,022 W/mK. Beide isolatieplaten, de Xtratherm CW-L en de Xtratherm CW-A, zijn specifiek bedoeld voor het isoleren van spouwmuren, al kan de Xtratherm CW-A ook worden toegepast voor het isoleren van gevels.
Met de WALLMATE CW-AP en de WALLMATE WB-AP heeft DOW twee isolatieplaten in zijn assortiment die specifiek vervaardigd zijn met het oog op het isoleren van muren, wanden en spouwmuren. Beide WALLMATE isolatieplaten zijn vervaardigd uit XPS, en hebben een lambda-waarde van 0,033 W/mK. Naast de twee WALLMATE platen kunnen ook andere isolatieplaten van DOW worden ingezet voor het isoleren van muren. Meer bepaald in het ROOFMATE gamma, de lijn van isolatieplaten voor het isoleren van daken, zijn isolatieplaten te vinden die evengoed voor het isoleren van muren gebruikt kunnen worden. Laten we alle muurisolatieplaten van DOW even overlopen!
Het Kingspan assortiment bestaat uit een brede waaier aan isolatieplaten, waarvan ook een groot deel bestemd zijn voor het isoleren van muren. In totaal kunnen 10 isolatieplaten uit het Kingspan gamma ingezet worden voor het isoleren van muren. Voor elke toepassing is wel een geschikte isolatieplaat te vinden. In het aanbod muurisolatieplaten vinden we veel isolatieplaten uit de Kooltherm serie, een reeks isolatieplaten vervaardigd uit resol hardschuim, met bijzonder goede thermisch isolerende prestaties. Lambda-waarden gaan zo laag als 0,018 W/mK, wat zowat de laagste waarden van de hele markt zijn. Ook vinden we isolatieplaten uit PIR en EPS in het assortiment. Laten we alle isolatieplaten van Kingspan eens van naderbij bekijken.
Rockwool is dé referentie in rotswol isolatie. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat we in het assortment van Rockwool alleen maar rotswol isolatieplaten terugvinden. Rockwool biedt ons een zeer uitgebreid aanbod aan rotswol isolatie aan, met rotswolplaten die voor allerlei toepassingen gebruikt kunnen worden. Voorzetwanden of scheidingswanden, vliesgevels of spouwmuren, wat er ook geïsoleerd moet worden, Rockwool heeft voor elke klus wel de geschikte isolatieplaat in het assortiment. Ontdek samen met ons het uitgebreide aanbod isolatieplaten van Rockwool.
In het assortiment muurisolatie bij IKO ENERTHERM zijn 4 isolatieplaten te vinden. Alle muurisolatieplaten zijn vervaardigd uit hoogwaardige PIR. Met de isolatieplaten van IKO ENERTHERM kunnen zowel spouwmuren, binnenmuren als buitenmuren geïsoleerd worden. Alle isolatieplaten hebben een uitstekende lambda-waarde van 0,022 W/mK. Op deze pagina overlopen we alle isolatieplaten van IKO ENERTHERM die kunnen ingezet worden bij het isoleren van muren.
In het assortiment van Knauf vinden we vooral isolatieplaten op basis van glaswol en rotswol. Aangezien het vaak gaat om onbeklede isolatieplaten op basis van minerale wollen, zijn deze isolatieplaten enkel geschikt voor binnentoepassingen, zoals het isoleren van scheidingswanden of voorzetwanden. Sommige isolatieplaten zijn echter wel bekleed, waardoor ze wel toegepast kunnen worden voor buitentoepassingen. De isolatieplaten van Knauf presteren minder goed op vlak van thermische isolatie dan bijvoorbeeld de isolatieplaten op basis van PIR of PUR, maar presteren dan weer wel goed op vlak van akoestische isolatie. Laten we het assortiment muurisolatie van Knauf eens overlopen.
Uit bovenstaand overzicht is het je ongetwijfeld al duidelijk geworden dat er vele verschillende muurisolatieplaten op de markt zijn. Het is niet altijd even makkelijk om de juiste muurisolatieplaat te vinden. Daarom willen we je graag een handje helpen.
Ben je op zoek naar een muurisolatieplaat die aan bepaalde criteria voldoet, dan kan je via onze productfilter op zoek gaan naar de geschikte muurisolatieplaat in onze databank.
CALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en subsidies (UPDATE 2021)
Van plan om je muren te isoleren met muurisolatieplaten? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de subsidies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.
Wat wil je juist isoleren?
Het subsidiebedrag hangt onder meer af van hoe je juist wenst te isoleren.
LET OP: Om de subsidie te kunnen ontvangen, moet het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 1,1 m2 K/W hebben.
Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)
Welke isolatie wil je plaatsen?
TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.
Ga je de isolatie zelf plaatsen?
LET OP: Je krijgt geen subsidie indien je de isolatie zelf plaatst.
Hoeveel bedragen de plaatsingskosten (in € per m²)
Indien geen idee, selecteer 5 € per m² (een gemiddelde prijs voor plaatsingskosten).
Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?
Is je woning ouder dan 2 jaar?
Is je woning ouder dan 2 jaar, dan kom je in aanmerking voor een BTW-tarief van slechts 9% op de plaatsingskosten.
Jouw premies en subsidies
ISDE: 0 €
Op basis van de gegevens die je hebt opgegeven, zal je helaas geen subsidies kunnen verkrijgen voor muurisolatie. We raden je aan om een isolatiemateriaal te kiezen met een hogere Rd-waarde.
Voor het plaatsen van muurisolatie zal je in totaal 0 € aan subsidies kunnen verkrijgen. Heel interessant. Laten we eens uitrekenen hoeveel van je totale kostprijs jij kan terugverdienen met je subsidies.
Door de totale oppervlakte van je muur te vermenigvuldigen met de prijs per m² van je gekozen isolatiemateriaal, kunnen we de totale kostprijs voor het isolatiemateriaal berekenen. Voor jouw project zou de totale kostprijs 1560.00 € (excl. BTW) bedragen.
Zelf plaatsen of laten plaatsen: Wat is interessanter?
De logische vraag die zich nu opdringt, is:
Is het financieel interessanter om de isolatie zelf te plaatsen of te laten plaatsen?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we de kostprijs voor het plaatsen met aannemer ("Laten plaatsen") vergelijken met de kostprijs voor een doe-het-zelver ("Zelf plaatsen").
In de onderstaande tabel vergelijken we beide scenarios op basis van de door jouw opgegeven gegevens.
Zelf plaatsen
Laten plaatsen
Muuroppervlakte in m²
200 m²
200 m²
Isolatiemateriaal: prijs per m²
7.80 €/m²
7.80 €/m²
Plaatsingskost: prijs per m²
0 €/m²
5 €/m²
BTW *(9% voor woningen ouder dan 2 jaar)
327.60 € (21%)
537.60 € (21%)*
Totale kost vóór aftrek subsidies
1887.00 €
3097.00 €
ISDE
0 €
0 €
Totale kost na aftrek subsidies
1887.00 €
3097.00 €
In jouw geval is het voordeliger om je muurisolatie te laten plaatsen door een erkend aannemer. In jouw geval zouden we dus niet te lang nadenken. Meteen enkele offertes aanvragen bij erkende aannemers is de boodschap.
In jouw geval is het iets voordeliger om je muurisolatie zelf te plaatsen, al is het verschil vrij klein. We kunnen je het volgende advies geven:
Is de prijs voor het laten plaatsen te hoog, omdat je geen premies ontvangt? Kies voor een isolatiemateriaal met een hogere Rd-waarde. Misschien ontvang je dan wel de subsidies die je nodig hebt om de prijs te drukken.
Misschien is de prijs voor het laten plaatsen wel te hoog door de hoge plaatsingskosten? In dat geval raden we je aan om offertes aan te vragen en te vergelijken bij verschillende installateurs. Vind je een aannemer met lagere plaatsingskosten, dan kan de totale prijs voor het laten plaatsen misschien alsnog lager uitvallen.
Blijft de totale prijs voor het laten plaatsen toch nog hoger uitvallen? Dan moet je zelf de afweging maken of het toch niet de moeite waard is. Immers, je tijd en inspanning hebben ook hun prijs! Bovendien ben je met een erkend aannemer zeker dat de isolatie juist wordt aangebracht.
In jouw geval is het veel voordeliger om je muurisolatie zelf te plaatsen. Hier kunnen verschillende verklaringen voor zijn:
De prijs voor het laten plaatsen van muurisolatie kan te hoog zijn omdat je geen subsidies ontvangt. Kies in dat geval voor een ander isolatiemateriaal met een hogere Rd-waarde. Misschien ontvang je dan wel de nodige premies.
De prijs voor het laten plaatsen van muurisolatie kan te hoog zijn door de hoge plaatsingskosten die je worden aangerekend. Ga in dat geval zeker eens op zoek naar een andere aannemer met lagere plaatsingskosten. Dit kan je bv. doen door gratis offertes aan te vragen op deze website.
Voel je je toch handig genoeg om de isolatie zelf te plaatsen? We houden je uiteraard zeker niet tegen. Maar wees er zeker van dat je de isolatie correct plaatst. Ben je hier niet zeker over? Dan raden we je aan om toch met een erkend aannemer in zee te gaan.
Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!
Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍
✔Vergelijk tot 4 offertes ✔100% Gratis ✔Geen aankoopverplichting ✔Bespaar tot 35%