×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van muurisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van muurisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Geluidsisolatie: ontdek de beste akoestische muurisolatie

In een dichtbevolkt land zoals het onze, is er een overvloed aan geluid. Dat kan komen van verschillende bronnen. Een drukke weg die vlak langs je huis loopt, luidruchtige buren, een evenementenhal in de buurt, … Je hoeft het zo gek niet te bedenken, er is altijd wel een luidruchtige bron ergens in de buurt.

Teveel geluid kan je nachtrust verstoren, en dat is op lange termijn nefast voor je gezondheid.

Geluidsisolatie plaatsen is voor veel mensen dan ook niet meer of niet minder dan een absolute noodzaak. Teveel geluid kan immers je nachtrust verstoren, en dat is op lange termijn nefast voor je gezondheid.

Geluidsisolatie plaatsen doe je niet onbezonnen. Het type geluidshinder zal immers bepalen welk type geluidsisolatie je moet plaatsen, en hoe je juist de geluidsisolatie aanbrengt.

Laten we dus eerst eens overlopen welke types geluidshinder er zijn.

In dit artikel:

Soorten geluidshinder

Om te bepalen hoe je moet isoleren tegen geluid, is het belangrijk om te bepalen van welk type geluidshinder je last hebt. Grofweg zijn er twee soorten geluidsoverlast.

Contactgeluid

Bij contactgeluid zal de bron van het geluid in rechtstreeks contact staan met de vloer, het plafond of de muur van de ruimte die je wil isoleren. Klassieke voorbeelden hiervan zijn schuivende stoelpoten van de ruimte boven, of voetstappen in een aanpalende ruimte. Contactgeluid wordt voortgebracht in de bouwconstructie door trillingen, en is daarom heel moeilijk tegen te houden.

Luchtgeluid

Een tweede type geluid is geluid dat wordt voorgebracht door de lucht. Luchtgeluid is een type geluidsoverlast dat veel makkelijker te isoleren is, aangezien het makkelijker tegen te houden is door een isolatielaag. Bovendien wordt luchtgeluid al gedeeltelijk geabsorbeerd door andere materialen. Voorbeelden van luchtgeluid zijn een luidruchtig tv-toestel, kinderen die lawaai maken of een evenement in de buurt.


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


De juiste isolatiemethode kiezen

Het type geluidshinder zal dus bepalen hoe je juist moet isoleren tegen geluidsoverlast. Zoals als vermeld is contactgeluid veel moeilijker te isoleren van luchtgeluid. Bij contactgeluid zal het geluid zich immers voortbewegen via trillingen in de bouwconstructie. Je kan je er dus niet tegen wapenen door gewoon de muur te isoleren, want het geluid zal ook worden overgedragen via omliggende vloeren en plafonds. Om je te wapenen tegen contactgeluid, moet je dus een volledige isolatieschil rondom te ruimte aanbrengen, wat in vele gevallen niet haalbaar is.

In de praktijk zullen vele mensen daarom enkel de aanpalende muur of plafond isoleren. Dit zal niet de volledige geluidshinder doen verdwijnen, maar zal het geluid toch al dempen.

Indien je een ruimte wil isoleren tegen luchtgeluid, dan is het vaak al voldoende om de wand, de vloer of het plafond met de aanpalende ruimte te isoleren. Heb je bijvoorbeeld last van het luidruchtige televisietoestel van de buren, dan kan geluidsisolatie in de aanpalende muur er al voor zorgen dat de geluidshinder veel minder wordt.

geluidsisolatie

Welk isolatiemateriaal kiezen?

Indien je een muur wil isoleren specifiek met de intentie om geluidshinder te verminderen, dan is niet elk isolatiemateriaal even geschikt. Sommige isolatiematerialen presteren immers beter op vlak van geluidsisolatie dan anderen. In deze paragraaf overlopen we veelgebruikte isolatiematerialen die ingezet worden als geluidsisolatie.

Glaswol

Glaswol is een isolatiemateriaal op basis van minerale wol, dat bekendstaat omwille van zijn uitstekende akoestisch isolerend vermogen. Het is een isolatiemateriaal dat dan ook veel gebruikt wordt in scheidingsmuren of gemene muren.

Glaswol bestaat zowel onder de vorm van isolatieplaten als onder de vorm van inblaaswol. Dat laatste is met name heel interessant voor het isoleren van bestaande spouwmuren. Je kan de inblaaswol in de spouw blazen via kleine openingen, zonder hiervoor grote breekwerken te moeten uitvoeren. Naast een goede thermische isolatie heb je hierdoor dus ook een goede akoestische isolatie, ideaal voor wanneer je naast een drukke baan woont.

Spouwmuurisolatie plaatsen? Ontdek de voordelen en de aandachtspunten bij plaatsing.

Voor het isoleren van de binnenmuur zal men kiezen voor glaswolplaten. Deze worden in het overgrote deel van de gevallen geplaatst met behulp van een voorzetwand.

Hoe een binnenmuur isoleren? Werkwijzen en aandachtspunten.

Rotswol

Ook rotswol is een isolatiemateriaal op basis van minerale wollen. Hoewel het qua geluidsisolatie misschien iets minder goed presteert dan glaswol, is rotswol nog steeds een uitstekende keuze indien je een isolatiemateriaal zoekt dat ook isoleert op vlak van geluid.

Net zoals glaswol is rotswol te verkrijgen onder de vorm van inblaaswol als onder de vorm van stijve isolatieplaten. De inblaaswol wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van bestaande spouwmuren, terwijl de stijve rotswolplaten worden ingezet voor het isoleren van muren langs de binnenkant.

Ook rotswolplaten worden geplaatst met behulp van een voorzetwand, en dat vooral in het geval van een gemene muur of een scheidingswand.

geluidsisolatie

Polyethyleen

Kunststof isolatiematerialen zijn doorgaans niet echt geschikt als geluidsisolatie. Toch zijn er enkele isolatiematerialen te vinden die soms toch als geluidsisolatie worden ingezet. Polyethyleen is daar een voorbeeld van.

Polyethyleen is een isolatiemateriaal met een vrij zachte uitstraling. Het komt daarmee in de categorie van EPS en XPS. Hoewel polyethyleen een kunststof isolatiemateriaal is, wordt het dus ook regelmatig ingezet als geluidsisolatie. Vooral voor het isoleren van vloeren is polyethyleen vrij populair, maar het kan dus ook worden gebruikt voor het isoleren van muren.

Andere materialen

Glaswol, rotswol en polyethyleen zijn drie van de meest gebruikte soorten geluidsisolatie, maar er zijn natuurlijk nog andere materialen die gebruikt kunnen worden. Deze bevinden zich dan voornamelijk in de categorie van organische isolatiematerialen of de isolatiematerialen op basis van de minerale wollen.

Denk hierbij aan isolatiematerialen zoals schapenwol, vezels en kurk.

Hoe geluidsisolatie plaatsen?

Zoals we in de vorige paragraaf hebben gezien, komen verschillende isolatiematerialen in aanmerking als geluidsisolatie. Sommige isolatiematerialen zijn dan ook nog eens te verkrijgen onder verschillende vormen. Zo is glaswol te verkrijgen in plaatvorm, maar ook in de vorm van inblaaswol.

De vorm van het isolatiemateriaal zal mee bepalen hoe geluidsisolatie juist geplaatst moet worden. Het aanbrengen van inblaaswol gebeurt uiteraard op een andere manier dan het aanbrengen van isolatieplaten.

Isolatieplaten

Het aanbrengen van halfstijve isolatieplaten doet men vaak met behulp van een voorzetwand. Hierbij gaat men een metalen frame voor de te isoleren wand plaatsen. Dit metalen frame bestaat uit C-profielen, waarin de isolatieplaten kunnen geschoven worden. Het gaat hierbij dan vooral om isolatieplaten uit glaswol of rotswol. Deze isolatieplaten zijn immers samen te drukken, wat nodig is om de isolatieplaten in de profielen te kunnen drukken.

Kunststof isolatieplaten zijn meestal niet samen te drukken, en deze zal men dan ook rechtstreeks op de wand kleven.

Nadat de isolatieplaten zijn aangebracht, ofwel in het frame of rechtstreeks op de muur, zal men de muur verder afwerken met bijvoorbeeld gyprocplaten.

geluidsisolatie

Inblaaswol

Indien je een bestaande spouw geluidsdicht wil isoleren, dan is inblaaswol de beste keuze. Dit zijn vlokken glaswol die makkelijk via een kleine opening in de muur in de spouw geblazen kunnen worden.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. Eerst moeten gaten in de buitenmuur geboord worden, waarna de inblaaswol in de spouw geblazen wordt. Boor de gaten evenredig in de muur, zodat de inblaaswol mooi verspreid wordt in de spouw.

Vooraleer je begint met het inblazen van de inblaaswol, is het belangrijk om eerst te verifiëren of de spouw wel proper en leeg is. Ligt er immers nog een heleboel bouwafval in de spouw, dan kunnen koudebruggen ontstaan, en dan heeft je isolatielaag weinig rendement.

inblaaswol

Vraag offertes aan voor geluidsisolatie

Geluidsisolatie lijkt misschien niet zo moeilijk, maar het moet uiteraard wel correct geplaatst worden, zoniet heeft het weinig zin.

Voel je je niet zeker van je stuk, aarzel dan niet om advies te vragen van een expert. Hij kan je raad geven over de te volgen methode en het te gebruiken isolatiemateriaal.

Aarzel ook niet om gratis offertes aan te vragen voor het plaatsen van geluidsisolatie. Na het invullen van ons offerteformulier, ontvang je offertes van meerdere isolatiespecialisten uit jouw regio. Deze offertes zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen!

isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes